Continuous Performance test

De test meet langdurig volgehouden aandacht.

Bij deze test wordt een lange serie cijfers in hoog tempo achter elkaar aangeboden. Bij een bepaalde combinatie van cijfers, standaard eerst een 3 en dan een 7, dient te worden gereageerd door op een muisknop te drukken. Hierbij wordt de reactiesnelheid, het aantal juiste reacties, fouten en missers geregistreerd. Standaard bevat deze test 600 aanbiedingen en duurt 10 minuten. Deze set van 600 bevat 90 3-7 combinaties.

De cijfers worden met een snelheid van ťťn per seconde in het midden van het beeldscherm aangeboden en blijven slechts kort (100 milliseconden) staan. Het eerste cijfer wordt voorafgegaan door een sterretje.

De test kan moeilijker gemaakt worden door distractie, in de vorm van cijfers die tegelijkertijd met de stimuli, links en rechts daarvan,
verschijnen.
Voorafgaand aan de test kan ter instructie geoefend worden met een kortere serie.Java 1.5 is noodzakelijk. Uw browser ondersteunt geen Java of is niet Java enabled, een recente browser bv. Netscape 4.5 of IE 4.5 met Java enabled (zie onder: voorkeuren/opties) is voor deze toepassing noodzakelijk.


De Continuous Performance test (CPT) wordt veelvuldig toegepast in onderzoek naar aandachtproblemen. In de psychiatrie is met deze test veel onderzoek gedaan naar de aandachtsproblemen bij mensen met een depressie en schizofrenie. PatiŽnten met deze klachten score vaak beduidend slechter op deze test.

Bij de uitslag vindt men:

Meer dan 50% van de mensen haalt een hitrate van .90 of hoger waarbij het aantal fouten en missers 0 of 1 is.
In een onderzoek bij gezonden en psychiatrische patiŽnten vonden we de volgende uitslagen.
schizofrenie n=21 depressie n=16 patiŽnt controle n=19 gezonden
controle n=20
D'accent 3.1 (1.2) 2.7 (1.1) 3.8 (0.4) 4.1 (0.6)
reactie tijd 493 (64) 470 (79) 481 (100) 461 (72)
In de tabel staan het gemiddelde en tussen haakjes de standaard deviatie.