Of uw eigen beeldmerk.

Emotionele Intelligentie

Deze pagina over emotionele intelligentie en de vragenlijst hierover zijn volledig gebaseerd op een artikel van Annette Heffels uit de weekblad Margriet nummer 11, 1997.
Een hoog IQ is niet het enige wat telt om te slagen in het leven. Over de eigenschappen die verder nog nodig zijn om gelukkig en succesvol te worden, schreef de Amerikaanse wetenschapsjournalist Daniel Goleman een boek. Het boek werd een bestseller. Goleman noemt dat geheel aan eigenschappen de "emotionele intelligentie". Het boek toont aan dat het nogal dwaas is om zo veel nadruk te leggen op de intellectuele ontwikkeling, terwijl er onder meer op school nauwelijks aandacht wordt besteed aan het ontwikkelen van emotionele vaardigheden. Een hoog IQ is mooi meegenomen, maar je komt er niet zonder een redelijk ontwikkeld EQ. Een opsteker voor ouders wier kinderen op school niet zo briljant presteren!

Vijf belangrijke EQ-eigenschappen

EQ is net als intelligentie aangeboren. Maar je kunt iets wat in aanleg aanwezig is, nog heel goed bijschaven. Met andere woorden: je kunt de emotionele intelligentie van jezelf en van je kinderen ontwikkelen. Emotioneel intelligente mensen kunnen goed omgaan met hun eigen emoties en met die van anderen. Als je preciezer bekijkt wat hen onderscheidt van de emotioneel minder begaafden, blijkt dat de vijf volgende eigenschappen bij de emotioneel intelligenten erg goed ontwikkeld zijn.

1. Zelfkennis

Mensen met een hoog EQ zijn zich bewust van wat ze voelen.

2. Optimisme

Mensen met een hoog EQ denken positief over hun eigen mogelijkheden en laten zich niet snel uit het veld slaan

3. Kunnen Afzien

Mensen met een hoog EQ kunnen het opbrengen om te werken aan iets wat ze op lange termijn willen bereiken.

4. Empathie

Mensen met een hoog EQ kunnen zich goed verplaatsen in de gevoelens van anderen.

5. Sociale vaardigheden

Mensen met een hoog EQ kunnen goed met anderen (bekenden en vreemden) omgaan.

Wie goed met z'n eigen emoties omgaat en met die van anderen, heeft een grote emotionele intelligentie, kortweg: EQ. En dat is om succesvol en gelukkig te worden minstens zo belangrijk als een hoog IQ.


Java 1.5 is noodzakelijk. Uw browser ondersteunt geen Java of is niet Java enabled, een recente browser bv. Netscape 4.5 of IE 4.5 met Java enabled (zie onder: voorkeuren/opties) is voor deze toepassing noodzakelijk.