Een Kleuren PersoonlijkheidsTest

Kleuren spelen een belangrijke rol in ons leven. Worden we blootgesteld aan kleuren dan beÔnvloeden zij onze stemming. Zo heeft ROOD een opwindende invloed op ons zenuwstelsel en stemming. Terwijl BLAUW juist het tegenovergestelde veroorzaakt: een kalmerende en rustgevende werking. Vaak zijn we ons deze invloeden niet bewust en hebben we voorkeur voor bepaalde kleuren zonder dat we weten waarom. De theorieŽn die keuzes van kleuren in verband brengen met de psychische structuur van de persoonlijkheid vindt men bij de "Functionele Psychologie". Hierin onderscheidt men de "structuur" en de "functie" van de kleur. De "structuur" van een kleur in deze test is steeds constant en heeft een objectieve betekenis: deze is voor iedereen hetzelfde( donkerblauw staat b.v. voor "rust en vrede"). De "functie" van de kleur is de subjectieve houding tegenover de kleur en die varieert van persoon tot persoon. De testinterpretatie is gebaseerd op de functie van de kleur.

Instructie

In het onderstaande plaatje ziet u acht kleuren. U kunt deze acht kleuren sorteren door steeds de mooiste kleur in de bovenste rij te kiezen (met de muis aanklikken). De gekozen kleur komt in de onderste rij te staan. Vergissingen kunt u corrigeren door de kleur aan te klikken, hierdoor gaat hij terug naar de bovenste rij. De knop "Reset" zet alle kleuren terug en de testafname begint opnieuw.
Voor de interpretatie is het noodzakelijk dat u uw personalia invult; dit kan door op de knop "Personalia" te drukken. Vergeet hierbij niet het juiste email adres in te vullen; de testuitslag komt in een venster. Wilt u de uitslag bewaren dan kunt de tekst selecteren en kopiëren naar bijvoorbeeld een tekstverwerker.

Java 1.5 is noodzakelijk. Uw browser ondersteunt geen Java of is niet Java enabled, een recente browser bv. Netscape 4.5 of IE 4.5 met Java enabled (zie onder: voorkeuren/opties) is voor deze toepassing noodzakelijk.